De geschiedenis van Spar Beringen:

1946

In januari 1946, vlak na de Tweede Wereldoorlog, beginnen August Schoofs (37 jaar) en Albertine Verluyten (36 jaar) een kleine kruidenierswinkel aan de toenmalige Paalsesteenweg. De winkel was op dat moment slechts enkele vierkante meters groot, maar desondanks werd er met volle moed gewerkt.

1954

In 1954 onderging het kruidenierswinkeltje een eerste metamorfose en werd zij een eerste keer vergroot naar 80 vierkante meter. Ook kreeg de winkel een nieuwe naam, zijnde “Super Panda”. Ondertussen werden ook de 2 oudste dochters van August en Albertine, Paula en Nelly, steevast ingeschakeld om te helpen in de winkel.

1964 

10 jaar later volgde een grotere stap: het eerdere winkeltje veranderde namelijk -na heel wat breekwerk- in een volwaardige superette van maar liefst 190 vierkante meter, mét beenhouwerij. De grote opening vond plaats op 20 november 1964 en 3 nieuwe medewerkers deden hun intrede: Manille Schoofs werd als beenhouwer bijgestaan door Willy Schoofs en de boekhouding werd gedaan door Herman Schoofs. In 1967 vervoegt ook Anna, de vrouw van Willy, de zaak.

1975

Begin 1975 komt August te overlijden, waarop Willy en Anna besluiten de zaak over te nemen. Hierop wordt ook de naam van de winkel veranderd naar “Superette Schoofs”. Ondertussen blijft Albertine een vaste waarde in de winkel, terwijl Manille een zelfstandige slagerij begon in Paal en ook Paula en Nelly de zaak reeds verlieten. Willy en Anna werken met hart en ziel in de winkel en bouwen de slagerij uit tot een ware trekpleister. Vervolgens start Ronny in 1982 een opleiding tot slager in de hotelschool van Hasselt, dewelke hij in 1987 -na een specialisatiejaar tot traiteur- succesvol afrondt. Na zijn legerdienst in het jaar 1988, komt hij als zelfstandige mee in de zaak. Ook zijn vrouw Sarah komt meehelpen als student. Met al dit personeel wordt het pand al snel te klein en dringt vernieuwing zich opnieuw op.

1993

In november 1993 wordt uiteindelijk de BVBA SARO opgericht, afkomstig van “SA”rah en “RO”nny. Ook wordt op dat moment een compleet nieuwe winkel gebouwd aan de Beverloosesteenweg, slechts 100 meter verwijderd van de oude winkel. Bij de opening hiervan, in april 1994, nemen Ronny en Sarah het roer over. Er wordt afscheid genomen van “Superette Schoofs” en de naam “SPAR” doet zijn definitieve intrede. De winkel beslaat een ruime 800m2 waarvan meer dan de helft voorzien is van ruime ateliers en frigo’s. Albertine (85), tot dat moment trouw aan de kassa gezeteld, heeft vanaf de nieuwe opening nog 10 jaar lang het middageten klaargemaakt en gezorgd voor lekkere vieruurtjes voor de medewerkers. 

2004

10 jaar na de nieuwe start ondergaat het pand opnieuw een update: de winkel wordt leeggemaakt en gemoderniseerd. Vanaf dan is er bij de groenten, het fruit en de volledige beenhouwerij sprake van zelfbediening. Nog eens 7 jaar later (in 2011), en met maar liefst 30 medewerkers in dienst, wordt het pand alweer te klein… Na een serieuze queeste laten de eigenaars hun oog vallen op de vroegere textielwinkel “Annie Moons”. De koop en afbraak van het oude en de bouw van het nieuwe pand gaan in een rotvaart en na amper 1 jaar is er sprake van een nieuwe supermarkt in Beringen… 

2012

De uiteindelijke opening vindt plaats op 15 november 2012 en op de feestelijke receptie kunnen klanten de nieuwe winkel, met maar liefst 1200m2 aan verkoopoppervlakte en nog eens 1600m2 werk- en koelruimtes, bewonderen. Naast de upgrade wat betreft oppervlakte, is er ook gedacht aan het milieu: er werd namelijk gekozen voor duurzaamheid met LED verlichting, recuperatie van de warmte van de motoren, deuren op de koeling, hergebruik van regenwater en allerhande nieuwe snufjes. Daarnaast is er sprake van brede gangen, zelfbediening en een gigantische parking met 88 parkeerplaatsen.

           2020

Op 2 juni 2020 wordt de zaak overgenomen door onze collega Chris Janssen. Hij is reeds zaakvoerder bij Spar Bokrijk en Spar Zepperen.

Heden

Er werken momenteel 54 vaste medewerkers en bijna 70 studenten bij Spar Beringen.

In onze ambachtelijke slagerij versnijden onze 16 medewerkers alles zélf.

De 6 medewerkers van de traiteursafdeling koken van maandag tot en met zaterdag de lekkerste maaltijden, gaande van soepen tot desserts. Zij verzorgen ook alle buffetten met zorg!

De dames van de charcuterie en kaas zorgen elke dag voor lekkere proeverijen en maken met plezier kaas- en tapasschotels klaar.

In onze bakkerij heeft ochtendstond goud in de mond: onze medewerkers staan al vroeg voor jullie klaar met versgebakken broodjes en koeken.

Dagelijks hebben wij zowel ’s ochtends als ’s middags leveringen van verse groenten en fruit. Ons driekoppig team zijn echte vakmensen!

Onze kassiersters, die je op jouw winkelronde als laatste tegenkomt, zijn steeds aanspreekbaar en behulpzaam. 

En niet te vergeten: ook achter de schermen hebben wij een team dat dagelijks een berg aan papierwerk verzet.

Wij allen zijn fier op de winkel en zetten elke dag ons beste beentje voor om de ultieme winkelervaring te creëren voor onze klanten.